Göra en bodelning för gemensamma tillgångar
Om och du den döda hade gemensamma tillgångar och om det finns flera som kan ärva, ska du göra en bodelning. Det gör du efter att bouppteckningen har registrerats och när dödsboets skulder och kostnader är betalda.
På Skatteverket kan du läsa om hur du gör en bodelning.
Makar och barn ärver i första hand
- Om ni var gifta och inte har några barn är det i första hand du som ärver.
- Om ni var gifta och har barn är det du som ärver före barnen – barnen brukar i de flesta fall få vänta på sitt arv till dess att den andra föräldern dör.
- Om den som har dött har barn som du inte är förälder till, så har de vanligtvis rätt att ta ut sitt arv redan nu – om det inte finns ett testamente som säger något annat. Dessa barn kallas särkullbarn.
Ogifta och sambor med eller utan barn
- Om ni inte var gifta är det i första hand barnen till den döda som ärver.
- Om sambor ska få ärva varandra måste det finnas ett testamente.
- Om den döda har barn som du inte är förälder till, så har de vanligtvis rätt att få ut sitt arv redan nu – om det inte finns ett testamente som säger något annat.
Minderårig som ärver
Ett barn under 18 år som ärver får automatiskt en överförmyndare utsedd av Länsstyrelsen. Det är Skatteverket som meddelar Länsstyrelsen att en minderårig har fått arv i samband med handläggning av bouppteckningen. Den som är minderårig behöver få godkännande av både överförmyndare och vårdnadshavare för att kunna ta pengar från sitt konto och disponera sitt arv.
Om ni inte kommer överens
Om dödsbodelägare inte kommer överens om hur dödsboet ska skötas eller arvet fördelas kan tingsrätten, utse en utomstående till boutredningsman, skiftesman eller bodelningsförrättare. På domstol.se kan du läsa mer om hur man ansöker om hjälp av en utomstående person.
Om arvingar och testamente saknas
Om en person avlider utan att efterlämna några arvingar eller något testamente tillfaller arvet Allmänna arvsfonden.